„Cum să cresc un copil liber, responsabil și fericit”

Evenimente

„Cum să cresc un copil liber, responsabil și fericit”

Vineri, 9 Decembrie 2016

Pe 13 decembrie, la ora 18.00, va avea loc la Ateneul din Iași conferința ”Ai copil. Învață să fii părinte!”, ce va fi susținută de Cristina Trepcea, pe tema Cum să cresc un copil liber, responsabil și fericit”V-am pregătit un interviu, în care Cristina Trepcea ne aduce mai aproape de tematica conferinței.

 

Care sunt acele frici ale părinților ce „sabotează” creșterea echilibrată a copiilor lor?

Cristina Trepcea: De când există lumea, oamenii și-au dus viața cum au putut ei mai bine, dar mă hazardez să spun că Întotdeauna și-au dorit o viață mai bună pentru copiii lor. În zilele noastre să crești copii buni nu mai este un vis frumos al părinților, a devenit o competiție oficială. Și se tem că nu reușesc. Frică...ne e frică de ce știm că trebuie să facem pentru ei, ne e frică de ce nu știm. Ne e frică pentru ei și chiar ne e frică de ei, sunt altfel, parcă dintr-o altă specie. Frică de mâncare, de medicamente, de computere, de televizor, frică de anturaj, de singurătate, de succes, de eșec, de vaccinuri, de scoală, de hoți, de pedofili, de deviații sexuale, de droguri... ne e frică tot timpul. Și cele mei multe frici sunt noi, părinții noștri nu le-au avut pe când ne creșteau pe noi, deci nu avem pe pilotul automat nicio programare pentru a face față în crizele care ar putea apărea. Viitorul pentru care ne pregătim și îi pregătim pe pruncii noștri e științifico-fantastic. Atunci când ne e frică, suntem acaparați de aparent salvatoare convigeri limitative, care duc la acțiuni contraproductive în educație: să îl las liber înseamnă să îl pierd, anturajul îl va acapara; daca nu îl oblig, nu va face nimic singur, va ajunge un ratat; daca nu îl pedepsesc, va crede că poate să mi se urce în cap. Sunt doar câtexa exemple de "melodii" care se aud automat în mintea noastră când ne e frică de pierderea controlului asupra copilului pe care încercăm să îl stăpânim. Și, dacă ne oprim să ascultăm puțin, o să observăm că nu noi am compus muzica, nici versurile și că parcă nici vocea care interpretează nu e a noastră, ci a mamei sau a bunicii sau a bunicului și tot așa le-or fi auzit si ei, crezând că ei gândesc și ei decid.

Ce relație este în libertate și responsabilitate în procesul de creștere și educare a copilului?

Să crești un copil puternic înseamnă să clădești un om capabil să facă față provocarilor vremurilor lui, provocări pe care azi ne e mai greu ca oricand altădată în istorie să le prevestim, să ne pregătim pentru ele. E nevoie sa antrenăm în micul omuleț abilitatea de a răspunde pentru ceea ce face, pentru ceea ce vrea să fie, iar asta înseamnă că suntem dispuși să îi recunoaștem dreptul de a cădea în învățarea mersului în picioare, dreptul de a afla puterea piciorușelor de a-l ridica singure la loc sus, iar noi să stăm alături cu mâinile întinse, cu iubire și zâmbet pe față, dar fără să facem treabă în locul lui. Dacă în mintea mea de părinte este încredere că el poate să o facă, eu îi dau spațiul, libertatea să încerce, libertatea de a reuși sau de a cădea și a încerca din nou, iar el simte că poate doar pentru ca eu cred ca el poate.
Libertatea e ca o curte. E spațiul în care se poate juca. De copil depinde cum răspunde la această provocare. Iar de noi depinde să facem joaca tot mai atrăgătoare pentru el și tot de noi depinde să păstrăm limitele acestui spațiu, astfel încât el să se simtă în sigurantă și totuși provocat să împingă limitele tot mai departe. Să crească. În toate felurile sănătoase și benefice.

De este importantă împlinirea nevoii de siguranță a copilului?

Copilul are nevoie de siguranță. Siguranța presupune conținere. Așa cum este bebelușul conținut în pântelece matern, într-un spațiu care îl înconjoară asigurator, sau ca îmbrățișarea iubitoare și fermă-dulce a mamei, un spațiu limitat care poate fi împins din interior în funcție de nevoile de dezvoltare ale copilului. Libertatea pe care i-o oferim copilului are nevoie de această elasticitate, de lipsa constrângerilor rigide din exterior. Însa e nevoie de fermitate în delimitarea spațiului de libertate, fără ea nu există siguranță.

Ce înțelegeți, pe scurt, prin libertate negativă și libertate pozitivă?

În condiții de securitate, de respect pentru nevoile afective și dezvoltarea armonioasă a copilului, putem vorbi despre "libertatea pozitivă". Termenul nu are pretenții stiințifice, i-am alocat o semnificație de lucru, pentru a sublinia ideea că nu orice libertate aduce beneficii în educație. Uneori libertatea este greșit înțeleasă sau păgubos administrată. Indiferența sau dezinteresul, nealocarea de timp de calitate se ascund uneori sub masca intenției de a da copilului libertate. Adevărata libertate sau libertatea pozitivă este un dar de prezență, un dar de însoțire respectuoasă, cu intenția de a crește în micuța ființă care a venit pe lume la tine un om bun, dar cum vrea el sa devină, nu cum ai tu nevoie să îl faci.

Un gând pentru cei ce vă vor fi alături la conferința „Ai copil? Învață să fii părinte!”.

Sunt emoționată și onorată să particip la Conferințele "Ai copil. Invață să fii parinte!". Interesul minunat pe care îl manifestă părinții pentru aceste subiecte mă face să sper că cei pe care îi cresc vor avea o șansă reală să fie oameni buni și fericiți, capabili să ducă o viață frumoasă, să iubească și să creeze. Să aloci din timpul tău pentru a învăța să fii parinte este o declarație de iubire pentru copilul tău și sunt fericită să iau parte la această conversație.

Cum vi se pare inițiativa Școlii Varlaam Mitropolitul de a organiza astfel de evenimente?

Inițiativa Școlii Varlaam Mitropolitul este și ea un act de iubire. Și este o investiție în cei care astăzi sunt copii în vremuri în care educația, în egală măsură cea parentală cât și cea școlară, pare că este în criză de valori. Să vorbești în educație despre libertate, responsabilitate, fericire, curaj este frumos și nu e nou. Dar aceste întâlniri cu părinții care vor să crească prunci buni iși propun să găsescă soluții practice pentru a aduce libertate și responsabilitate, fericire și curaj în viața copiilor lor. Să lumineze un drum sănătos și benefic pentru cei care caută!

 

Mai multe despre această temă, vom afla de la Cristina Trepcea, pe 13 decembrie!

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro