Poveştile copilăriei

Evenimente

Poveştile copilăriei

Marţi, 26 Ianuarie 2016

 

 Poveştile copilăriei, rostite de sute de copii de la Grajduri

 Maşina se leagănă uşor pe drumul ce leagă Iaşul de Grajduri şi dacă o priveşti mai atent pare că zâmbeşte. Se bucură la fiecare kilometru pe care îl trece şi care scurtează drumul către şcoala din centrul satului, care aşteaptă musafiri şi pentru care a pregătit şi daruri – vocile copiilor din cor.

  Oaspeţii, mesageri ai copiilor de la şcoala noastră, au venit încărcaţi cu multe cărţi, primite în dar în cadrul unui proiect de suflet, lansat în urmă cu doi ani. Este vorba despre „Poveştile copilăriei” care le-a adus copiilor sute de prieteni pe care i-au cunoscut prin intermediul cărţilor pe care le-au oferit în dar. Cartea deschide mereu inima celui care o citeşte şi căruia îi oferă nu numai cunoaştere, ci şi dorinţa de a explora lumi noi, de a afla despre tot ceea ce îl înconjoară şi de face lucruri frumoase, de a pune umărul, atât cum poate şi cu cât poate, la creşterea comunităţii, lecţii pe care copiii noştri le învaţă zi de zi.

2.000 de cărţi pentru 1.000 de copii

  În jurul „Poveştilor copilăriei” s-au adunat mulţi ieşeni care au dăruit cărţi, care au vizitat şcoala şi cărora le-a plăcut mult ideea de a sprijini eforturile profesorilor de la şcolile din jurul Iaşului de a completa bibliotecile destinate elevilor. Vizita de la Grajduri a fost a treia de la începutul proiectului şi prima din acest an. „Am încercat să le insuflu copiilor plăcerea de a citi, să le recomand cărţi atunci când au vrut să îşi achiziționeze ei singuri şi să împrumute unii de la alții. Ce mulțumire mai mare ai putea avea ca profesor decât aceea să fii întrebat de elevi când se mai tine Clubul de lectură. Aşa au ocazia de a face şi ei recomandări de cărţi colegilor din alte clase”, a spus Gabriela Aramă, profesor de limba română la Şcoala Gimnazială Grajduri, unde învaţă aproape 500 de elevi.

  Copiii s-au bucurat de oaspeţi şi, la final, le-au povestit despre un proiect la care lucrează de ceva vreme. Este vorba despre corul şcolii, ale cărui voci i-au bucurat pe oaspeţi, care au aflat şi de vizita pe care micii artişti o vor face în Franţa, la invitaţia comunităţii de români, după cum a spus directorul şcolii, Gabriel Teofil Chiochiu. „Sunt copii foarte talentaţi şi merită să fie ascultaţi de cât mai mulţi oameni. Mă bucur că i-am cunoscut şi îi aşteptăm cu drag în şcoala noastră”, a spus Andreea Mangalagiu, directorul de comunicare al Fundaţiei Varlaam Mitropolitul.

  Proiectul „Poveştile copilăriei” şi-a propus încă de la început promovarea lecturii, ca formă de cunoaştere, şi de susţinere a bibliotecilor şcolare din satele Iaşului. Ca formulă de organizare am ales colecta de carte, iar rezultatele au fost peste aşteptări – peste  2.000 de cărţi adunate au ajuns la peste 1.000 de copii de la Şcoala Primară din Schitu Stavnic,  Şcoala Gimnazială din Glodenii Gândului şi la Şcoala Gimnazială Grajduri.

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro