“Copiii sănătoşi au chipuri luminoase”

Evenimente

“Copiii sănătoşi au chipuri luminoase”

Luni, 11 Mai 2015

Ori de câte ori vorbim despre rezultatele intelectuale ale copiilor nu ne gândim şi la alimentaţie. Enumerăm o serie de factori determinanţi, mai puţin hrana. Cine s-ar gândi că un mic dejun cu un sandviş cu carne este mai puţin benefic decât un iaurt cu cereale, care ar putea susţine o activitate performantă, de câteva ore? Ei bine, toate aceste lucruri se întâmplă, cum a punctat Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul”, în deschiderea celei de-a doua întâlniri din cadrul Conferinţelor „Ai copil. Învaţă să fii părinte”, ajunse la cea de-a IX-a ediţie.

Socoteala caloriilor şi starea copilului

De această dată a urcat pe scenă un nutriţionist, Alina Stoica, a cărei prelegere, „Rolul alimentaţiei în menţinerea atenţiei”, a fost bine primită de public. „Nutriţionistul nu este un contabil care socoteşte kilogramele şi caloriile”, a glumit Alina Stoica, reuşind astfel să atragă atenţia asupra unei abordări greşite. Nu există alimente miraculoase, nici reţete de succes, ci doar determinare şi voinţa de a avea un trai sănătos, de a lucra în folosul nostru, a fost un prim mesaj transmis de nutriţionist.

Problemele de alimentaţie apar încă din timpul sarcinii, iar sfatul pentru viitoarele mămici a fost să fie atente la ce şi cum mănâncă, dacă vor să aibă copii sănătoşi. Obiceiurile alimentare se formează în familie şi împreună învăţăm. Este responsabilitatea noastră, ca părinţi, pentru cei mici. „Copiii sănătoşi au chipuri luminoase. Cei apatici, trişti, încercănaţi au şi probleme în alimentaţie”, a atras atenţia Alina Stoica, de la care am aflat şi secretul unei hrane sănătoase – simplitatea.

Oricât ar părea de straniu, despre hrana vie se vorbeşte de mii de ani, iar Biblia recomandă o serie de alimente. În Cartea Sfântă sunt amintite smochinele, stafidele, rodiile, peştele, mierea, măslinele, orzul, migdalele, fisticul, strugurii, laptele şi este bine ca oamenii să afle că o hrană vie are energie, în comparaţie cu una procesată, aditivată, care nu are nicio urmă de viaţă şi este plină de chimicale. Este important ceea ce mâncăm, dar şi ceea ce nu mâncăm. Este necesar să alegem alimente integrale, pure, nemodificate genetic, cu care să stimulăm copilul, să-l ajutăm să ajungă la potenţialul lui maxim. Nu există reţete generalizate, ci doar soluţii personalizate, dedicate fiecărui copil. Însă sunt sfaturi care ne ajută să fim atenţi la natura alimentelor, să înţelegem şi să rectificăm, acolo unde este cazul, obiceiurile alimentare.

Bucuria vine din farfurie

O hrană de calitate ne influenţează la nivel psihologic, hormonal, asigură sănătatea tubului digestiv, susţine sistemul imunitar. Este important să fim atenţi nu numai la ce şi cât mâncăm, dar şi cum mâncăm. „Masa trebuie să fie servită în familie. Copilul trebuie să ştie că este un moment important al zilei, că e bine să-l petreacă alături de cei dragi. Şi nu uitaţi de rugăciunea de la începutul mesei. Duhul Sfânt este şi în farfurie”, a spus Alina Stoica.

Invitatul serii a trecut în revistă constituenţii esenţiali ai tuturor organismelor vii, a vorbit despre proteine, glucide şi lipide, despre importanţa vitaminelor şi mineralelor, despre fibre şi despre apă. A explicat cu răbdare rolul fiecăruia şi a oferit inclusiv un exemplu de meniu zilnic pe care îl foloseşte în familia ei. Ca părinţi este important să reţinem că glucidele în exces dau agitaţie, că lipsa lor scade concentrarea şi favorizează apariţia anxietăţii, că proteinele au un rol foarte important în organizarea reţelelor neuronale. Copilul apatic are un exces sau o carenţă de vitamine ori o intoleranţă la gluten sau lactoză, acestea fiind din ce în ce mai frecvente. Carenţele în minerale au consecinţe nefavorabile. Spre exemplu, o concentraţie scăzută de zinc determină tristeţe, lipsa motivaţiei şi a concentrării. Magneziu în cantitate redusă duce la crampe musculare şi instabilitate emoţională, iar lipsa de calciu favorizează nervozitatea şi lipsa atenţiei. Ce-ar mai fi de spus? Că doar o analiză nutriţională nu aduce nici bucurie şi nici concentrare din partea copiilor şi că atenţia şi iubirea familiei sunt factorii decisivi în obţinerea rezultatelor şcolare.

Cu nutriţionistul Alina Stoica vă puteţi întâlni la atelierele pe care le va susţine la Şcoala „Varlaam Mitropolitul”. Primul va avea loc pe 16 mai, iar tema va fi „Imunitatea copiilor este influențată de obiceiurile alimentare?”. Al doilea se va desfăşura pe 6 iunie şi vom afla „Cum satisfacem pofta de dulciuri? Soluţii sănătoase”. Înscrierile se fac la telefon 0734799792 sau secretariatul Şcolii, strada Lascăr Catargi nr 33, Iaşi.

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro