“Cum suntem de mici aşa vom fi şi la vârsta adultă”

Evenimente

“Cum suntem de mici aşa vom fi şi la vârsta adultă”

Miercuri, 6 Mai 2015

Înţelegere, răbdare şi iubire, acestea sunt câteva dintre ingredientele reţetei pentru un copil fericit şi care va avea rezultate frumoase atât în timpul şcolii, cât şi în viaţa adultă. Aşa s-ar putea rezuma conferinţa derulată în Aula Magna a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” de către biofizicianul Virgiliu Gheorghe, unul dintre invitaţii celei de-a IX-a ediţii a Conferinţei „Ai copil. Învaţă să fii părinte”, care a început luni, 4 mai.

Tema a fost foarte ofertantă, „Premise şi soluţii în dezvoltarea atenţiei”, şi s-a înscris în genericul acestui an şcolar, care va sta sub semnul Atenţiei. Este un subiect vast, imposibil de epuizat, de aceea l-am ales ca laitmotiv al acestui an de învăţământ. Ne bucurăm că a fost bine primit şi de către public, alături de care am păşit în cel de-al cincilea an în care organizăm ciclul de conferinţe «Ai copil. Învaţă să fii părinte»”, a spus în deschiderea întâlnirii Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundaţiei “Varlaam Mitropolitul”, care patronează şcoala cu acelaşi nume şi Grădiniţa “Buna Vestire”, organizatorii evenimentului care a adus în Aula Magna peste 300 de ieşeni.

“Prea ne-am pierdut pacea”

Încă de la început Virgiliu Gheorghe a vorbit despre efectele lipsei de atenţie şi a spus că atenţia face posibile procesele cognitive. “Prea ne-am pierdut pacea. Multă lume trăieşte într-o confuzie, în nesiguranţă care este principala cauză a depresiei. În cultura actuală a consumului este greu să menţii atenţia şi aici este important să facem împreună lucrarea”, a spus Virgiliu Gheorghe. Atenţia implică motivaţie şi trăiri emoţionale pe care este necesar să le cultivăm la copii. Vorbim despre emoţiile pozitive, despre dragoste, încredere şi credinţă. Atenţia este cea mai importantă abilitate superioară, este procesul care ne determină să urmărim un stimul. Este o muncă prin care sporeşte capacitatea de a ne concentra mintea şi fiinţa şi de a aloca resurse pentru noi. Virgiliu Gheorghe a explicat că există mai multe tipuri de atenţie şi a enumerat vigilenţa, atenţia selectivă, alternativă, divizată sau multitasking, precum şi cele exogenă şi endogenă. Foarte mulţi oameni ai vremurilor actuale şi-au dezvoltat atenţia exogenă în detrimentul celei endogene, care ţine de conşiinţa noastră, care ne ajută să rămânem concentraţi pe o sarcină până o finalizăm. Cei care au preponderent atenţie exogenă sunt prizonierii stimulilor şi vor reacţiona mereu pe principiul “luptă sau fugi”. Mulţi copii sunt supuşi unei astfel de atenţii şi aşa apar problemele, aşa se instalează ADHD, care la băieţi are incidenţă dublă faţă de fetiţe.

Liniştea lăuntrică sporeşte creativitatea

Lipsa de atenţie mai poate avea drept cauze ataşamentele copilului care, dacă nu sunt gestionate corect, pot duce la probleme emoţionale majore. Fiecare îşi construieşte relaţiile în funcţie de propriul bagaj. Dacă în copilărie am avut un ataşament securizant, la maturitate vom reuşi mult mai uşor, vom avea mereu încredere, “vom construi relaţii în viaţa noastră ştiind că mereu există undeva cineva în care putem avea încredere. Cum suntem de mici aşa vom fi şi la vârsta adultă”, a explicat Virgiliu Gheorghe. În cazul unui ataşament insecurizant vom deveni persoane anxioase, care vor avea relaţii dificile cu cei din jur, inclusiv cu viitoarea familie. Ca urmare, este bine, ca părinţi, să-i urmărim pe copii, să le oferim un cadru în care să se simtă fericiţi, iubiţi, în care să aibă încredere. Încurajaţi-i pe copii să vă povestească despre experienţele lor, să citească, să folosească mult cuvântul, să caute liniştea lăuntrică, acel sentiment de la care copilul devine creativ. Sportul este foarte bun în dezvoltarea atenţiei şi este de mare ajutor funcţiilor cognitive. La fel şi muzica. Toţi copiii au nevoie de stimuli fiindcă aşa se hrăneşte creierul. Puneţi-i în relaţie cu lucrurile simple, învăţaţi-i să se înconjoare de oameni care îi susţin, să se adapteze la situaţii şi să gândească uşor”, a completat Virgiul Gheorghe lista sugestiilor pentru părinţi, apoi a vorbit despre efectele folosirii îndelungate a sistemelor digitale care pot disturba atenţia.

Seara s-a încheiat într-o atmosferă caldă, nu înainte ca publicul să primească invitaţia directorului executiv al Fundaţiei “Varlaam Mitropolitul” de a participa la următoarele întâlniri şi de a avea mereu alături oameni care cred în aceleaşi valori.

Cea de-a doua conferinţă va avea loc joi, 7 mai, începând cu ora 18, în Aula Magna şi va fi susţinută de nutriţionistul Alina Stoica. Invitatul va vorbi despre “Rolul esenţial al alimentaţiei în stimularea atenţiei”.

Maria Poinescu 

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro