Aventuri în Pădurea muzicală II

Aventuri în Pădurea muzicală II

În aventura lor din Pădurea Muzicală, elefănțeii au mai făcut cunoștință cu încă trei spiriduși simpatici: Strauss (Jr.), Bach, Vivaldi și prietenii lor păunul Grand Junior, ariciul Sebastian și veverița Vivi. 

 

Strauss, cunoscut și sub numele de Regele Valsului, avea același nume, aceeași profesie, același instrument preferat: vioara și aceeași pasiune: valsul ca și tatăl său. Spiridușul-compozitor îl avea ca prieten pe păunul Grand Junior, care are un auz extrem de fin - astfel am aflat despre faptul că unii oameni au ureche absolută. Strauss, vesel și elegant, ne-a învățat regulile de bună purtare la concert:

 

Regula numărul 1: Fără zgomote în timpul spectacolului. Fără ronțăit. Fără fâțâit. Fără șoptit. 
Regula numărul 2: Ne îmbrăcăm cu respect față de muzicieni și față de ceilalți spectatori.
Regula numărul 3: Dacă nu sunteți siguri, așteptați până când aplaudă ceilalți spectatori sau până când dirijorul se întoarce cu fașa către public și se înclină.
Și nu în ultimul rând, cea mai importantă regulă: Bucurați-vă de muzică, dar îngăduiți-le și celorlalți să se bucure de ea!

 

În muzica lui Strauss auzim ritmuri de vals - un, doi, trei, un, doi, trei - mai lent sau mai alert, iar dacă ne închidem ochii, am putea spune că se aud clar trâmbițele regale, ecoul sălilor înalte și clichetul cristalelor din candelabrele de la palat și vântul care ridică petalele trandafirilor în diminețile de mai. 

 

Despre Bach am aflat că s-a născut în Germania, într-o familie de muzicieni (tatăl, bunicul, străbunicul și unchii lui au fost cu toții muzicieni, până și cei patru fii ai săi au urmat aceeași profesie). Instrumentul lui preferat a fost orga, pe care a folosit-o deseori pentru a compune bucăți muzicale pentru biserică (muzica lui trebuia să înalțe către ceruri rugăciunile, să liniștească supărările zilnice și să dea speranță). Am mai aflat că în Pădurea Muzicală era cunoscut drept spiridușul înțelept și așezat, care se ocupă de proviziile pentru toți spiridușii și care, atunci când făcea o pauză de la grădinărit și compus, cânta la sticle. Ajutorul său, ariciul Sebastian era foarte priceput să apese pedalele de la orgă, motiv pentru care se prezenta ariciul-orgă. De la Bach am aflat că strigătele aduc furtuna iar vocea calmă/ caldă și muzica liniștitoare sunt cele care o pot potoli.

 

Vivaldi, un spiriduș sprinten și jucăuș, a compus concerte pline de mișcare și culoare. Avea părul roșcat ca Vivi, veverița care locuia împreună cu el în căsuța lui din alun. Instrumentul lui preferat era vioara. Lui Vivaldi îi plăcea doar primăvara cea călduță și înflorită, iar pe celelalte trei anotimpuri le-a numit: Cuptor, Duș și Frigider. În zadar au încercat ceilalți spiriduși să îl convingă că și celelalte anotimpuri aveau părțile lor minunate, nu aveau cu cine vorbi. Până într-o zi când zânele anotimpurilor l-au auzit glumind pe seama lor, lucru care le-a supărat tare și au hotărât să îi dea o lecție. Din acel moment, el a avut parte doar de primăvară. Pe oriunde a pășit și la o distanță de două brațe în jurul său, nu a mai fost nici vară, nici toamnă, nici iarnă. În cele din urmă și-a dat seama că a fost o greșeală să creadă că doar primăvara e frumoasă așa că a hotărât să scrie patru concerte, unul pentru fiecare anotimp. Zânelor le-a plăcut atât de mult muzica plină de viață a spiridușului, încât au hotărât să îl ierte și să îl viziteze din nou. Iar Vivaldi a învățat să se bucure de fiecare în parte. În muzica lui putem auzi bâzâitul albinelor grăsuțe, vântul care șuieră prin crengi, păsările care cântă velese și chiar țopăitul veverițelor prin copaci. 

 

Joi a fost o zi cu adevărat specială. Elefanții s-au îmbrăcat elegant și au fost la primul lor concert de muzică clasică (o parte din concertul de anul nou de la Viena din 2014 - din care am ales bucăți ale compozitorilor despre care am învățat).

 

Ziua de vineri a fost dedicată recapitulării și fixării cunoștințelor învățate în ultimele două săptămâni. 

DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro