Cele 5 simțuri

Cele 5 simțuri

,,- Ooo, bunicuţo, dar de ce ai urechile aşa de mari?

 - Ca să te aud mai bine, îi raspunse lupul imitând vocea bunicuţei.

- Ooo bunicuţo, dar de ce ai ochii aşa de mari? întreaba Scufiţa Roşie.

- Ca să te văd mai bine, draga mea îi răspunse lupul.

 - Ooo bunicuţo, dar de ce ai gura aşa de mare? întreba Scufiţa Roşie.

- Ca să te pot înghiţi mai bine, draga mea, strigă lupul şi se repezi la biata Scufiță Roșie și o înghiţi."

 

Pornind de la fragmentul prezentat mai sus, amavut parte de o săptămână plină de experiențe extrasenzoriale.

Plecând de la cele 5 simțuri am ajuns să discutam despre organele de simț corespunzătoare și modul lor de îngrijire.

A fost o săptămână plină de jocuri menite să evidențieze importanța fiecărui simț, activități practice și consolidări bazate pe fișe de lucru.

Am acordat fiecărui simț importanța și atenția necesară. Jocurile preferate de licurici au fost acelea în care, cu măscuțele pe ochi, am pipăit diverse texturi, am simțit diverse mirosuri și gusturi și am identificat diverse instrumente muzicale în funcție de sunetul auzit.

Provocările acestea au fost foarte bine primite de licurici, care și-au confecționat singuri măscuțele, astfel decupând pentru prima dată un material textil.

După o săptămână întreagă de activități și jocuri bazate pe simțuri, astăzi, prin intermediul scrierilor lui Edmundo de Amicis, am aflat despre surdo-muți și orbi și am evidențiat faptul că fiecare simț este un mare dar pentru care trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu.

Cea mai apreciată zi a fost cea în care am descoperit toate gusturile. Am trecut de la amar la dulce, de la acru la iute și tot așa. Au degustat și identificat cu mare plăcere gustul murăturilor, s-au amuzat cu toții de gustul iute al usturoiului și al cepei, s-au strâmbat în fel și chip la degustarea lămâii și s-au indulcit la final cu câte o bombonică Sugus, nu înainte de a-i identifica aroma.

Cu siguranță, această tema i-a facut pe licurici să fie mai atenți și mai constienți de propriile simțuri și recunoscători pentru aceste daruri.

 

DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro