Arte şi emoţii pe înţelesul celor mici

Evenimente

Arte şi emoţii pe înţelesul celor mici

Luni, 16 Februarie 2015

„Altfel” a fost cuvântul de ordine sub care s-au derulat toate activităţile la Grădiniţa „Buna Vestire” în ultima săptămână din luna lui gerar. Educatorii şi-au propus să le ofere copiilor o serie de mini-proiecte care s-au dovedit a fi nu doar utile, ci au arătat că micuţilor le plac provocările, că se descurcă în foarte multe situaţii şi că pot fi maeştri de ceremonii fără probleme.

 

„Arte şi emoţii” a fost proiectul comun al Licuricilor, Albinuţelor, Fluturaşilor, Buburuzelor, Ursuleţilor şi Elefănţeilor şi a reunit audiţii muzicale, spectacole de teatru, de film, ateliere de pictură, dar şi noţiuni de organizare internă.

 

Prichindeii de la grupa Elefănţeilor au aflat poveştile marilor compozitori, pe care le-au împărtăşit apoi Licuricilor. Le-au fost aproape micul Mozart, le-a plăcut de Beethoven şi cu siguranţă şi-ar fi dorit să-i întâlnească, pe ei, dar şi pe ceilalţi compozitori care le-au fost prezentaţi. Doamnele au avut grijă să transforme vieţile marilor compozitori în poveşti pe care cei mici să le primească bine şi să le repete şi altora, pe ritmul muzicii, fireşte. Totul s-a petrecut în Pădurea Muzicală, de unde au plecat şi cu un termen nou, Allegretto, cu care s-au invitat la masă!

 

Buburuzele au participat la un FlashMob, care le-a adus multă bucurie şi energie şi s-au sincronizat cu Ursuleţii. Să nu credeţi că prichindeii nu iau viaţa în serios. Ei au discutat despre emoţiile şi sentimentele lor, şi-au identificat trăirile, le-au transpus pe hârtie prin culori şi astfel le-au înţeles mai bine.

 

De altfel, pictura a fost un punct important al săptămânii. Copiii şi-au exersat talentele,  au făcut cunoştinţă cu Ştefan Luchian, au intrat în lumea culorilor, au descoperit cărţile de poveşti şi s-au bucurat de alături de personajele preferate. Ei, şi unde mai pui că şi-au pus în scenă şi graţiile actoriceşti după ce i-au cunoscut pe Madam Popescu şi pe Domnul Goe.

 

Albinuţele au dansat, au făcut cunoştinţă cu ritmul şi cu muzica, după ce au încercat penelul şi şevaletul. Ei şi-au adunat lucrările într-o expoziţie foarte frumoasă.

 

Cei din grupa Ursuleţilor au aflat despre câteva din instrumentele E.S.P.E.R.E. şi au primit curaj şi bucurie prin eşarfa relaţională. Atunci când doi copii îşi spun lucruri plăcute, eşarfa, care reprezintă relaţia, este întinsă, frumoasă, dar dacă unul dintre ei îi spune celuilalt un lucru urât sau îl loveşte, eşarfa se înoadă. Nodul poate fi desfăcut numai dacă ne cerem iertare. Am hotărât să ne comportăm cu atenţie faţă de cei din grupă pentru ca eşarfele dintre noi să rămână întinse, fără noduri, a fost mesajul unanim acceptat. După acest moment s-au jucat împreunu cu Buburuzele “De-a cinematograful”. Au primit bani pentru bilete, au stat frumos la rând, au cumpărat bilete de intrare şi au ocupat un loc în sală. Ei au urmărit atenţi aventurile „Neînfricatei”, prinţesa cu părul ca focul care i-a cucerit. Filmul a avut şi valoare educativă, nu doar rolul de a stimula emoţiile. Copiii au învăţat să deosebească furia de spaimă, să înveţe ce este curajul şi să aplaude cu drag la final personajul preferat. Au mâncat popcorn şi au băut suc, aşa cum fac oamenii mari când merg la cinematograf. Pentru câteva ore, clubul a fost o adevărată sală de cinema în care cu greu ai fi putut deosebit adulţii de cei mici.

 „Grădiniţa Altfel” a fost, în fapt, un proiect în care cei mici au aflat lucruri obişnuite pentru viaţa fiecăruia dintre noi. Unde mai pui că au pus în scenă şi spectacole de teatru, Licuricii au tipărit bilete (scrise cu creionul pe hârtie de către Teodora care a avut grijă să primească fiecare câte unul), s-au asigurat că sunt gazde bune (Ilinca a numărat câţi musafiri urmau să aibă de la Elefănţei) şi cu toţii şi-au repetat rolurile din spectacolul în care şi-au exersat rolurile de păpuşari. Ei au dat curs imaginaţiei şi au interpretat spontan mici jocuri de rol, moment mult apreciat de ei.

 

Călătorind prin aceste arte, copiii de la Grădiniţa „Buna Vestire” au luat câte puţin din fiecare şi au înţeles că emoţia poate fi exprimată în diverse moduri.

 

Privindu-i, am retrăit din nou clipele copilăriei şi am avut sentimentul că oamenii mari au mereu de învăţat de la cei mici bucuria sinceră şi dragostea necondiţionată. 

 

Text: Maura Anghel

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro