Știați că buburuzele beau și lapte?

Știați că buburuzele beau și lapte?

 În a treia săptămână din ianuarie buburuzele au descoperit multe lucruri interesante despre  ”Lapte”. De la câteva întrebări s-a dat start curiozităților și cunoștințelor despre acest lichid miraculos, care leagă puiul de mama lui și îi asigură în primele luni de viață toate elementele necesare creșterii și dezvoltării.

 

În funcție de meniul zilnic al micului dejun, am observat produse lactate după criteriul consistenței, al culorii, gustului și al mirosului. Astfel: marți am cercetat laptele, miercuri brânza, joi iaurtul  și vineri cașcavalul. În fiecare zi reaminteam copiilor motivele pentru care este important să consumăm lactate zilnic.

 

Cea mai interesantă dintre activități a fost probabil cea de joi, denumită ”Drumul laptelui”, în cadrul căreia chiar am simbolizat drumul pe care îl parcurge laptele încă dinainte de a fi lapte: iarba sănătoasă de pe câmp-burta văcuței (unde este transformat)-mulsoarea-verificarea calității laptelui-îmbutelierea-transportul către magazine-consumator . Am vizionat și un filmuleț în acest sens (am sărit unele pasaje și am urmărit doar etapele esențiale:  Drumul laptelui). Când laptele a ajuns acasă la consumator,  am enumerat modurile în care acesta poate folosi laptele în bucătărie; astfel, am pregătit lapte cu ciocolată/cacao, lapte cu fidea, prăjitură cu mere.

 

Vineri a fost ziua dedicată mișcării organizate, desfășurată sub forma jocului ”Aventura vițeilor către mama lor”. Am prezentat copiilor regulile jocului, am explicat și demonstrat executarea traseului, iar unul dintre copii a realizat jocul de probă; după acestea a urmat desfășurarea jocului propriu-zis și, din fericire, fiecare ”vițel” a ajuns în siguranță la mama sa.

 

Vă invităm și pe voi să ghiciți despre ce animăluțe este vorbă în următoarele ghicitori.

 

     Ghicitori:   

Stă și paște sus, la stână,

 Ne dă lapte, miei și lână.

                                                       

 *******************

 

Două coarne mari ea are,

Ne dă carne de mâncare,

Dă și lapte la viței;

Cine-i, frate, dumneaei ?

DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro