Buburuzele și animalele polare

Buburuzele și animalele polare

Din ”Minunata lume a animalelor”, buburuzele au făcut prima dată cunoștință cu animalele polare.  Dintre acestea, preferatul copiilor a fost pinguinul. Asta poate și pentru că este drăgălaș și pare prietenos. Au aflat despre acesta că este o pasăre și că trăiește la Polul Sud, căci doar acolo vremea este potrivită pentru nevoile lor. Un alt lucru surprinzător a fost faptul că tatăl pinguin clocește oul timp de săptămâni întregi (îl încălzește, îl mângîie), în timp ce mama intră în apă pentru a prinde pești.

 

Am descoperit cu bucurie ”Cartea cu Apolodor”, de Gellu Naum, care ne-a istorisit câteva din peripețiile un pinguin (Apolodor), tenor (în cor), din Labrador :). Am acoperit mesele cu diferite materiale și am parcurs (simbolic) o bucată din drumul lui Apolodor spre Labrador, ținut spre care pornise deoarece nu mai rezista de dor de frații lui. În poveste au apărut, pe rând, pisoiul Tiț, iepurele Buză-Lată, cămila Suzi, ariciul, ursul, maimuțica. Am și memorat câteva versuri despre Apolodor:

 

Pe gheața unui răcitor,

Trăia voios și zâmbitor

Un pinguin din Labrador.

-Cum se numea?-Apolodor.

-Și ce făcea?-Cânta la cor.

 

Dar într-o zi, Apolodor,

Spre deznădejdea tuturor

A spus așa:

-Sunt foaaarte trist!

Îmi place viața de corist

Dar ce să fac? Mi-e dor, mi-e dor

De frații mei din Labrador!

O, de-aș putea un ceas măcar

să stau cu ei pe un ghețar...

                       

Maica Gabriela a adus în vizită o păpușă-băiat, Andrei, care voia să-și facă prieteni. Buburuzele s-au înghesuit să-l cunoască și să-i facă-la rândul lor-oferte de prietenie.

 

Am pictat ursul polar, asta după ce l-am vizionat în habitatul său natural alături de focă și de eschimoși. Am văzut cum se construiește un iglu și am observat cu mare interes hainele eschimoșilor și săniile trase de câini husky. În aceeași zi am desfășurat un joc de mișcare denumit ”Ajută animalul polar să ajungă în iglu!”. Copiii aveau de ales între pinguin și urs polar, ocoleau jaloane (în linie șerpuită), treceau peste o masă, îndeplineau sarcina de a forma mulțimi cu un element (pești, pentru animalele polare), după care puteau intra în iglu. Bonus, aveau un segment din traseu pe care îl puteau parcurge cum doreau (alergare, mers ca pinguinul, săritură etc.).

      

Ne luăm rămas bun de la animalele polare și așteptăm cu drag să intrăm în lumea animalelor acvatice.

DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro