Apa face vrăji

Apa face vrăji

În cadrul săptămânii dedicate „apei”  buburuzele au desfășurat câteva activități interesante de observare și simbolizare ale minunatelor manifestări ale apei. Vi le împărtășim și dumneavostră pe cele mai importante.

 

Cunoașterea mediului ”Proprietățile apei”: am adus în atenția copiilor câteva pahare transparente în care am turnat apă; am introdus un termen nou ”transparent (ă)”, a cărui pronunțare am exersat-o ca să enumerăm caracteristicile diferitelor obiecte din jur. Un alt lucru surprinzător a fost că apa poate avea orice formă-neavând, de fapt o formă standard-forma vasului în care o turnăm. Am mirosit apoi apa, am gustat-o și am descoperit că nu are gust și nici miros.

 

În următoarea zi am descoperit alte magii pe care le face apa: unele obiecte plutesc pe apă, iar altele se scufundă (am vehiculat acești termeni, oferind și expresii care să ilustreze aceste acțiuni ”obiecte care știu să înoate” și obiecte care se îneacă).

 

Am supus apoi atenției copiilor formele sub care putem întâlni apa în natură: lichidă, sub formă de aburi, gheașă și zăpadă. A fost fascinant să observăm cum gheața și zăpada se topesc imediat ce sunt băgate în apa caldă.

 

Cei mici au aflat ”Povestea celor zece picături de apă”, au identificat locuri în natură (dar și în locuința sau grădinița nostră) în care putem găsi apă.

 

De asemenea, au dedus importanța apei (pentru oameni, plante și animale) și astfel și motivul pentru care este vital să o economisim și să o păstrăm curată.

DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro