1 Martie - Copii pentru Copii

Evenimente

1 Martie - Copii pentru Copii

Miercuri, 2 Martie 2011
 De 1 martie, elevii Şcolii "Varlaam Mitropolitul" au întâmpinat cu emoţii puternice sosirea primăverii, participând la expoziţia de mărţişoare "Copii pentru copii". Târgul a prezentat spre vânzare lucrările confecţionate chiar de mâinile şcolarilor şi ale preşcolarilor de la grădiniţele partenere: "Buna Vestire", "Longavit", "Surorile Providenţei", "Iris" şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 20 din Iaşi. Sumele colectate vor fi donate copiilor de la Centrul de Zi "Sf. Marina" din cadrul Fundaţiei "Solidaritate şi Speranţă" şi celor de la Centrul de Resurse pentru Copii şi Tineret "Don Bosco" din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iaşi.

 

 

 

 

  Anotimpul renaşterii şi al bucuriei a fost întâmpinat cu mult entuziasm de copiii Şcolii "Varlaam Mitropolitul” printr-un târg de mărţişoare organizat în scop caritabil. "Împreună cu grădiniţele partenere, am organizat această expoziţie de mărţişoare sub numele "Copii pentru copii" din dorinţa de a împărtăşi bucuria sosirii primăverii. Cu atât mai mult mulţumirea noastră sufletească a fost mai mare, cu cât acţiunea noastră este una cu scop caritabil, în sensul că banii obţinuţi din vânzarea mărţişoarelor realizate de copii vor merge către copiii care au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră de la Centrul de Zi "Sf. Marina" din cadrul Fundaţiei "Solidaritate şi Speranţă" şi cei de la Centrul de Resurse pentru Copii şi Tineret "Don Bosco" din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iaşi. Încă de la început copiii au ştiut că felicitările şi mărţişoarele vor fi confecţionate special pentru acest moment, special pentru a veni în ajutorul altor semeni. Bucurie simt atât cei care dăruiesc, cât şi cei care primesc. Este minunat", susţine doamna Maria Anton, învăţătoare şi director educativ la Şcoala "Varlaam Mitropolitul". 

 

 

"Dăruind mărţişoare unul altuia, suntem mai fericiţi"

După ce au trecut peste emoţiile întâlnirii, şcolarii de astăzi şi de mâine au participat la târgul de mărţişoare. Cei mai mulţi dintre copii au dorit neapărat să achiziţioneze lucrările confecţionate de ei pentru a arăta astfel în familie ce pot realiza două mâini dibace, îndrumate cu răbdare şi căldură de cadrele didactice. "O fetiţă a venit cu bănuţii să-şi cumpere lucrurile pe care le-a creat cu mânuţele ei pentru a le dărui mamei de 8 martie. A stat cu ochii pe ele ca nu cumva să i le cumpere alţi copii. Toţi sunt copii foarte harnici, deştepţi, care ştiu să dăruiască şi noi suntem bucuroase că lucrăm cu ei", ne-a dezvăluit doamna Maria Condurache, învăţătoare la Şcoala "Varlaam Mitropolitul". Tot de la doamna Condurache am aflat că şcolarii au lucrat pentru acest târg caritabil toată luna februarie. Au făcut felicitări şi mărţişoare, dar au expus şi alte obiecte confecţionate în semestrul I: icoane şi pahare pictate, sporul casei. "Încercăm să ne punem mintea să lucreze pentru ca micuţii noştri să înveţe să dăruiască, să facă bucurii celorlalţi, pentru că mult mai mare este împlinirea atunci când dăruim ceva realizat de noi, cu îndemânare", ne-a mai spus doamna învăţătoare. 

În ceea ce priveşte semnificaţia mărţişorului, copiii ştiu că aţa alb-roşie ne vesteşte, într-o zi specială, sosirea primăverii. "Astăzi este ziua mărţişorului şi am făcut expoziţie pentru că a venit primăvara. De astăzi se va încălzi afară şi vor răsări ghioceii", spune Ana Maria, elevă în clasa I. Mărţişoarele nu puteau fi decât "cu roşu şi cu alb", ne asigură Darius, pentru că "sunt culori luminoase. Dacă mărţişoarele erau cu negru şi cu alb, nu mai erau la fel de frumoase". În ceea ce priveşte obiceiul românilor de a-şi dărui mărţişoare în această zi, dar şi în cele ce urmează, Cosmin, un băiat timid, dar foarte inteligent, ne spune cu ochii mari că doar astfel "suntem fericiţi şi buni". 

 

Preşcolarii, primiţi cu încântare de copiii clasei I

Fericirea celor 15 şcolari de clasa I, care au învăţat că un lucru realizat de mâinile lor şi dăruit mai departe are o însemnătate mult mai profundă, a fost întregită de vizita mai multor preşcolari de la grădiniţele "Buna Vestire", "Longavit", "Surorile Providenţei", "Iris" şi Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 20 din Iaşi, partenere ale acestui proiect. Viitorii boboci, care se pregătesc să treacă, în toamnă, pragul şcolii, au fost primiţi cu multă căldură de colegii lor mai mărişori de la Şcoala "Varlaam Mitropolitul".

 

"Am făcut o expoziţie de mărţişoare şi au venit nişte copii mici, care au vrut să ne viziteze. La mine pe scaun au venit doi copii şi i-am lăsat să stea. Mie îmi plac copiii mici pentru că sunt cuminţi", ne-a spus încântat Darius, un băiat fâşneţ de 7 ani. 

 

 


 

Aşadar, oaspeţii au simţit căldura şi atenţia gazdelor; după o vizită prin toate spaţiile şcolii, atât cei mici, cât şi cei mari s-au relaxat în sala de sport, unde pe cei mici i-a aşteptat şi o surpriză: o zână le-a vorbit despre semnele primăverii, despre simbolistica mărţişorului şi i-a îmbiat la un joc distractiv. 

 

 

Însă experienţa a fost gustată pe deplin şi de părinţii şi doamnele educatoare care au însoţit preşcolarii. "Am venit cu copiii din grupa pregătitoare, am participat la expoziţie cu mărţişoare proaspete, lucrate chiar ieri. După cum aţi văzut, copiii şi-au ales tot mărţişoarele confecţionate de ei şi au descoperit cu entuziasm o şcoală modernă, dotată la cele mai înalte standarde. Este prima dată când venim aici, este ceva cu totul diferit şi suntem încântaţi de această colaborare. Aşteptăm reacţia părinţilor care şi-au însoţit micuţii şi ne dorim să continuăm parteneriatul şi cu alte proiecte educaţionale", ne-a declarat doamna Oana Roxana Luca, educatoare la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 20 din Iaşi

Înapoi
DOXOLOGIA Media, Mitropolia Moldovei si Bucovinei | © 2012 gradinitabunavestire.ro